Camino Portugues...Finisterre...Muxia

1 dag voor vertrek

Nog 1 keer slapen.....alle voorbereidingen achter de rug, de rugzak gepakt. Check...dubbel check. Ja hoor, alles bij. Die van ons alles uitgelegd om te skypen met haar smartphone, hoe ze de bankverrichtingen kan doen per smartphone. Nog eens goed gepoetst. Langs tante Eveline geweest om haar gras af te rijden...een bezoekje hier en een bezoekje daar alvorens ik voor vijf weken dit kille drukbevolkte Vlaanderen verlaat. En nog even langs de kapper geweest mijn haar bijna vleespet laten knippen. Ja hoor, den deze is er klaar voor. Mijn medaillonneke niet vergeten voor het goed weer. Gaat de trein nog op hetzelfde uur? Ok..Om 6:30 stappen we morgenvroeg buiten om de trein van 7:01 te halen en om 8:07 aan, te komen op Zaventem luchthaven. En we stijgen op om 10:05, aankomst Lissabon om 11:50. Er is wel een uurverschil in Portugal..1 uur vroeger, dus 12:50 onze tijd landen.

Van Porto naar Muxia via Cape Finisterre en terug naar Compostela

Op 6 mei vertrek ik met die van ons naar Lissabon, daar verblijven we tot 10 mei, die van ons keert dan terug en ik neem dan de trein naar Porto waar ik verblijf tot 12 mei.

Op 12 mei vertrek ik dan met als einddoel..Muxia

Het eerste deel gaat in 12 wandeletappes tot Santiago de Compostela. 1 rustdag in Porinno en 1 rustdag in Compostela.

Het tweede deel gaat in 10 wandeletappes Naar Muxia via Cape Finisterre en terug naar Santiago de Compostela. 1 rustdag in Muxia...3 rustdagen in Santiago....samen 441 km.

De bedoeling was om terug te keren op 7 juni...maar bij het boeken van een vlucht heb ik me vergist en zat ik met 8 juni in het hoofd..maar op die dag waren er geen rechtstreekse vluchten naar Brussel, maar op 9 juni wel.

 Ach, dan blijf ik maar een dag langer. Na het boeken mijn vergissing ontdekt zodat ik niet 2...maar uiteindelijk nog 3 dagen in Compostela verblijf.

Geen probleem, een dagtocht naar La Coruña met de trein staat al op het programma. 😉

 

En om in de stemming te komen.....een Fado Portugues....of drie....vier 😋

Een korte omschrijving van de geschiedenis van de Fado

Fado in de armoedige buurten van Lissabon.

Fado..het Portugese levenslied. De fado werd vroeger uitsluitend in armoedige kroegen gezongen. Ontstaan rond 1829 in de arme wijken van Lissabon. 

In de loop van de 20e eeuw werd de fado een zangkunst die naar waarde werd geschat..het geeft klank aan de gemoederen van het leven.

Verdriet, melancholie, weemoed, blijheid, liefde.

 Fado..afgeleid van het Latijnse fatum, betekent zoveel als lot, het noodlot vertaald in muziek

De eerste grote Fado zangeres was Maria Severa, dochter van een kroegbazin en prostituee in de wijk Mouraria. En de allerbekendste, Amália Rodrigues kennen we allemaal wel... in de jaren negentig werd de fado populair met een nieuwe generatie fadista's zoals Mafalda Arnauth, Cristina Branco en Mariza.

In 2011 heeft de fado een plaats gekregen op de lijst van cultureel erfgoed van Unesco.

Gewoon ogen dicht, en genieten.

Amália - Foi Deus

Raquel Tavares - Meu Amor de Longe

Amália Rodrigues..Lisboa Antiga

Gisela | Antigamente.........Vroeger

Ondertussen

Om de blog niet te laten inslapen is er een 'ondertussen' verblijfpunt. Met geregelde updates.

Maw...gewoon even naar 'ondertussen' om niet in slaap te vallen. 😀

Met vriendelijke groeten

edgard raets