Gebruik blog

Sommige mensen hebben moeilijkheden om de blog juist te gebruiken.

Bovenaan staat de menubalk met de verschillende onderwerpen (bladzijden) De weergaven kunnen verschillen naargelang iemand met laptop of tablet werkt. Uiterst rechts is een knop "meer" als er meer onderwerpen zijn dan er op de balk passen. Als men daar op drukt komen de bladzijden tevoorschijnbaar die niet direct zichtbaar zijn. De onderwerpen met een naar beneden gericht driehoekje bevatten sub-bladen. Klik op het driehoekje en de sub-bladen tonen zich Dat bevat meerdere bladen die over hetzelfde onderwerp gaan of gerelateerd zijn aan elkaar met bvb toevoeging van foto's.

Hoe dan ook, veel plezier ermee. 😙

Na Santiago de Compostela.....Trondheim

Markering Olavspad

Na de Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela die ging van Lourdes naar Santiago de Compostela (925km) en die juist 49 dagen in beslag nam rustdagen inbegrepen, gaat de tocht nu van Oslo  naar Trondheim in ongeveer 5 1/2 weken rustdagen inbegrepen. De afstand van deze tocht is 653 km. De tocht zal van een heel ander kaliber zijn dan de Camino die drukbelopen is, en waar men overal zonder probleem kan foerageren en 's morgens kan ontbijten. De doorsnee slaapplaats in de refugios voor pelgrims op de Camino kost 5 tot 10 euro. 

Overnachtingen in Noorwegen zullen gaan van donativo (vrijwillige bijdrage) in onbemande hutten zonder electra of water, met water uit de beek naast de hut, de menselijke behoeften buiten en licht uit de frontale. Gelukkig is het in die periode lang licht..tot 20 a 45 euro per overnachting in pelgrimshutten of hutten op een camping, de overnachtingen in hotel gaan rond de 100 euro met ontbijt. Dus best wat duurder dan op de Camino

Op dit pad zal het aanzienlijk kalmer zijn wegens onbekend, te duur, te woest, te verlaten. Er zullen waarschijnlijk dagen zijn dat ik de enige stapper ben die ik tegenkom..ik...en mezelf dus. Wat een verschil  met de Camino.

Alcohol gaan we zeker niet nuttigen in Noorwegen, als je jezelf lazarus drinkt en je krijgt de rekening ben je op slag bloednuchter en heb je jezelf voor niets lazarus gedronken. 😙

 

 

 

Olav de heilige en geschiedenis van de verering

Olav Haraldson was een geharde en bekeerde Vikingkrijger die stierf in de slag om Stiklestad in 1030. Na de slag werd zijn in de haast begraven lichaam opgegraven om het een laatste rustplaats te geven op de oever van de rivier Nidelva. Merkwaardig genoeg bleek zijn lichaam niet aan ontbinding onderhevig en verschenen er berichten van wonderen in de nabijheid van het graf.

Zo was er een bron ontsprongen waar genezende krachten werden aan toegeschreven. Een houten kapel werd toen over het graf heen gebouwd, en op 3 augustus 1031 werd Olav tot heilige verklaard.

In 1066 gaf Olav Kyrre of Olav III de opdracht om de kapel te vervangen door een kerk die met de eeuwen uitgroeide tot de huidge kathedraal van Nidaros..de oude naam van Trondheim. Pelgrims uit de hele wereld kwamen naar Nidaros om het graf te bezoeken en het feest van de heilige Olav te vieren. Nu nog viert men rond 29 juli de heilige Olav door het organiseren van een groot festival.

Zo eens een ander filmpje

Voorbereidingen en aankoop materiaal

De voorbereidingen inzake de te nemen route (in dit geval dus de oostelijke route), de overnachtingen, reservaties voor bepaalde overnachtingen, opzoekingen in verband met de cultuur en eet en drinkgewoontes enz enz...zijn al achter de rug. Ik weet waarheen me te begeven om mijn stempelboekje te halen en waar ik ga slapen in Oslo, zelfs de adressen van Mc Donalds gastronomische tempels in Oslo zijn al vast gelegd op de tablet. 😋

Vandaag heb ik mezelf naar de Berghut in Hamme begeven om daar de nog noodzakelijke dingen in te kopen. Noodzakelijk? Een stevige, lichte en waterdichte jas waar ik probleemloos een hele dag mee in de regen kan wandelen zonder nat te worden. Een drielaags Gore-Tex pro regenjas van The Northface met een gewicht van 455 gram.Solide, licht en functioneel ingeval de regengoden me ongunstig gezind zouden zijn. Een Osprey rugzak van 58 liter met een gewicht van 0,900 gram. Ik heb al een Osprey rugzak maar met een volume van 46 liter, voor de camino was deze voldoende, voor deze tocht te klein omdat ik voedsel voor een paar dagen moet kunnen meenemen. Voedsel...ha ja, 10 pakken travellunch lichtgewicht voeding gedroogd 125 gram, enkel warm water toevoegen en laten zwellen..deze voeding heeft de laatste jaren een degelijke sprong vooruit gemaakt inzake voedingswaarden en smaak. Deze paketten zijn bedoeld om op plaatsen waar geen voeding te krijgen is, mezelf te verzekeren dat ik geen hongersdood moet sterven in het hoge noorden. 😙 Een paar repen powerbar, Een pannetje met een gewicht van 160 gram en een opblaasbaar kussen van 80 gram. Zoals u zal merken is gewicht een belangrijk gegeven voor een 40 plusser zoals ik. Voor de rest heb ik al het noodzakelijke om de tocht aan te vangen.

Vandaag is het dus 1 juni geworden, tijd om de blog te starten.

Hiermee....start